Kako sami polirati farove

 

Šta treba uraditi:

 

Priprema

 

Prvi korak je granične dijelove karoserije trakom zaštiti, tako da se nebi Lak prilikom brušenja oštetio. U tu svrhu moraju se svi obojeni dijelovi vrlo pažljivo oblijepiti zaštitnom 3M trakom.

 

Čišćenje i Brušenje

 

Koristeći veliku spužvu sa puno vode i vodo abrazivni papir – P800 – šlajfanjem odstranjujemo oštećeni zaštitni sloj na farovima. Ovo je vrlo jednostavno i brzo, jer se oštećeni zaštitni sloj može vrlo lako ukloniti. Za vrijeme šlajfanja cijelo vrijeme far čistimo sa puno vode. Savršeno čist far dobijamo kroz završno Finošlajfanje sa puno vode i vodo abrazivnim papirom – P2000. I to nije nikakva magija. Sa kružnim pokretima i laganim pritiskom cijeli Far mora se ravnomjerno odšlajfati.

 

 

Stari požutjeli lak mora se kompletno ošlajfati
Stari požutjeli lak mora se kompletno ošlajfati

 

Sad moramo granicne dijelove karoserije prekriti papirom. Prekrivanje se u svakom slučaju isplati, jer je kasnije vrlo mukotrpno odstraniti Boju sa Fendera, Branika, maske hladnjaka i motornog prostora. Temaljito čišćenje je nužno, da bi sa Farova uklonili masnoću i silikone, kao i abrazivne čestice. Glatka mikrofiber krpa i specijalno sredstvo za čišćenje Farova učiniće svoj dio posla, sada imamo potpuno čiste Farove. Kada su u mokrom stanju, farovi izgledaju fenomenalno. Ali, čim se Farovi osuše, pojavi se ponovo mat površina

 

Lakirati zaštitni sloj

 

Dakle, da bi kasnije nanešeni bezbojni lak ostao robustan, otporan i postojan, moramo Farove sa specijalnim Primerom premazati. Ovaj Primer je vrlo važan, jer on omogućuje stabilno prijanjanje bezbojnog laka na Plastiku. Tanak sloj Primera je dovoljan, nakon 30 Minuta Farovi su suhi i spremni za lakiranje. Nakon što smo dobro promućkali na dozu sa Primerom postavljamo specijalnu drsku (u obliku pištolja za lakiranje) koja nam značajno olakšava rukovanje i bolji osjećaj za količinu i ravnomjernost

 

Preporučujemo vam dvokomponentni bezbojni lak Firme Kwasny. Ovaj specijalni bezbojni dvokomponentni lak dizajniran je za naknadno zaštitno lakiranje Farova od Polycarbonata.

 

Ovaj bezbojni lak je znatno efikasniji i otporniji od mnogih drugih proizvoda koji se nalaze na tržištu.

 

U ovom dvokomponentnom bezbojnom laku Učvršćivač je integrisan u posebnu kasetu koja se nalazi u Sprejdozi. Učvršćivač se oslobađa pritiskom na dugme i pomješa se sa ostatkom kroz trešenje doze. Dvokomponentni Sistem je naročito robustan i otporan na ogrebotine i vremenske uvjete, a garantuje najvišu kvalitetu proizvoda.

 

Važno: Dozu 3 minute snažno tresti. S time je optimalno zajamčeno mješanje učvrščivaća sa lakom. Opet koristite ručicu, ona vam olakšava lakiranje.

 

Novi bezbojni lak nanosimo na Farove i oni sad izgledaju kao novi
Novi bezbojni lak nanosimo na Farove i oni sad izgledaju kao novi

 

Ravnomjernim pokretima prvi tanki sloj nanijeti i 4 – 5 Minuta ostaviti da se suši. Na kraju drugi sloj. Nanijeti.

 

PAŽNJA: Ne nanosite predebelo, jer će lak početi da silazi i ostavljat će curke.

 

Farovi su kao novi i prolaze svaku Sigurnosnu kontrolu. Perfektna svijetlost, perfektna Optka, sami ste opravili i na kraju ušparali ste puno novaca.

IBK AUTOREINIGUNG

Ivan Golen & Tyson

Karmelitergasse 21

A-6020 Innsbruck

+43 670 402 34 86

+43 664 257 2 153

 

Öffnungszeiten:

Mo-Fr: 08:00–18:00

Sa-So: 09:00 - 17:00

ZAHLUNGSMÖGLICHKEITEN

View My Stats