Pravilan proces pranja auta i oprema koja je za to potrebna...

Probat cu sto detaljnije opisat pravilan proces pranja auta i opremu koja je za to potrebna...

 

 

PREDPRANJE:

 

 

Najprije oprati felge i gume. Za to je potrebna četka za felge, kist, četka za gume. Sredstva mogu biti razna, all purpose cleaneri, čistaci felgi, šampon za pranje auta. Sve ovisi o zaprljanju. Ako se felge peru redovito, dovoljan je šampon koji se koristi za predpranje karoserije (u tom slučaju felge perete nakon što pošpricate šampon za predpranje),a o njemu ću reći nešto više kad dođem do predpranja karoserije.

 

 

Evo neki od proizvoda koji se mogu koristiti za pranje felgi.

Nakon što ste kotače oprali te isprali vodom, možete krenuti na predpranje karoserije.

 

Ukoliko na autu ima puno kukaca koji su se zapekli na haubi, potrebno je koristiti sredstva koja su namijenjena za uklanjanje takvih nečistoća. Ukoliko ima katrana, opet je potrebno koristiti posebna sredstva da se katran ukloni.

 

Takve stvari se obavljaju dok je lak još suh

 

 

Nakon toga ide predpranje sa snow foamom koji se špricaju sa snow foam lance-om. evo primjer:

 

 

 

Foam lance je dosta skup pa se umjesto njega mogu koristiti i prskalice s pumpicom

 

 

Naravno, s prskalicom se ne može dobiti pjena kao sa sf lance-om, ali pjena nije ni toliko bitna, ona samo lijepo izgleda:). Ono što je bitno je da nečistoća i prljavi film koji se nalaze na laku omekšaju kako bi se u daljnjem procesu pranja lak mogao oprati sigurno i bez grebanja.

 

Ovisno o proizvodu, pjena na laku stoji kraće ili dulje, a nakon sto odradi ono za što je namjenjena, slijedi ispiranje cijelog auta mini wash-om.

 

Detaileri vole za vrijeme dok je pjena na autu kistom očistiti dijelove kao sto su gumene lajsne oko prozora, resetke hladnjaka, šupljine itd...kist koji se koristi mora biti jako mekan da ne dode do grebanja laka, npr. ovakav:

 

Prostore ispod blatobrana se opere s malo duljom četkom,npr. ovakvom:

 

TWO BUCKET METODA PRANJA:

 

Ovo je najbitniji, te jedan od dva problematična dijela pranja auta ako se ne koristi adekvatna oprema.

Najbitnije je imati mekanu rukavicu s dugim vlaknima, 2 kante s grit guardovima te šampon koji ne skida vosak i dobro lubricira površinu koja se pere.

 

NIKAKO NE KORISTITI SPUZVU!

 

U jednoj kanti zamiješa se šampon, a u drugu se natoči obična voda. Nakon što rukavicom našamponirate dio (npr. pola haube) rukavicu operete u kanti s vodom.

 

Uloga grit guard-ova je da nečistocu koju rukavica pokupi s laka drzi na dnu kante nakon što se rukavica ispere.

 

Bez grit guarda se, prilikom miješanja šampona ili ispiranja rukavice u kanti s vodom, nečistoća koja se našla u kanti uvijek iznova diže prema gore i dolazi na rukavicu, a rukavicom donosi na lak. Nečistoće djeluju kao brusni papir i oštećuju lak.

 

Bitno kod procesa pranja rukavicom je da se izbjegavaju kružni pokreti. koristite samo ravne pokrete. zašto je to bitno? ogrebotine koje nastaju kružnim pokretima puno je teže kasnije ukloniti nego one koje nastanu prilikom ravnih pokreta. što god da radite po autu, uvijek izbjegavajte kružne pokrete.

 

Two bucket metoda pranja je jako sigurna, ali nikad nije isključeno da će se napraviti neki lagani swirl ili nešto tome slično.

 

Prvo se peru gornji dijelovi auta, hauba, krov i prtljažnik, a onda se kreće na bokove i ide prema dnu vozila. ja koristim 2 rukavice. jednu do zaštitnih lajsni na vratima(octavia), a drugu za dijelove ispod. Dodatna mjera opreza je da onaj hrapavi dio pragova te plastike na dnu branika perem sa krpom od mikrofibre. Dakle, auto kod pranja dijelim na 3 sektora.

 

Najbolje je prati panel po panel i odmah nakon pranja ispirati.

 

Oni koji auto inače peru jednom kantom uvijek se iznenade što sve u kanti u kojoj se ispire rukavica ostane kad se izlije voda, te zaborave pranje jednom kantom...

 

 

SUŠENJE

 

 

Za sušenje se koriste ručnici od mikrofibre koji imaju pletivo koje omogućuje upijanje velikih količina vode s auta.

 

Poželjno je imati i zračnu puhalicu ili kompresor, ali to nije nužno. Kod brisanja je poželjno imati i brze voskove u spreju ili quick detailere i sl. koji služe kao lubrikant pri završom brisanju auta.

 

Proces sušenja izgleda ovako. Ručnik se naslanja na lak i rukom se tapka da pokupi vodu. Rucnik nije dobro povlačiti po laku, mada ovi najmekši ne mogu napraviti štetu ni tako(ovo nisam rekao :)). Najvažniji dio je pokupiti većinu vode s auta. neki od rucnika:

 

 

Nakon tog dijela, na laku će ostati tragova vode. Tad nastupaju brzi voskovi, quick detailer, spray sealanti itd...neki od proizvoda:

 

 

Uz njih je potrebna mekana mikrofiber krpa. Koriste se tako da se proizvod našprica na lak, s jednom stranom krpe se lagano razmaže, a s drugom izbrise. Tako se dobije površina bez ikakvih tragova vode. Ne preporucam quick voskove, bolje rade quick detaileri, a najbolje spray sealanti, koji usput dodaju i dodatnu zastitu na auto.

 

Uz opisano pranje i sušenje nema nikakve bojazni od grebanja i najmekšeg laka, a lak će biti uvijek sjajan, i što je najbitnije čist!

 

Napomena: Auto koji ima bilo koji oblik zaštite(vosak, sealant, silica premaz) je puno lakše prati od auta koji nije zašticen nikakvom zaštitom.

 

Nakon što se to napravi, ostaje pranje/brisanje šajbi mikrofibrom i sredstvom za čišćenje stakla, brisanje unutrašnje strane vrata, pragova itd. od vode.

 

Na kraju ide dresing za gume, plastike, ovisi sto se želi.

 

Nikako nije dobro koristiti glicerin ili druge tekuće premaze za gume, jer pošpricaju lak prilikom vožnje. Osim toga, glicerin je dugoročno štetan za gumu.

 

Za mazanje guma koriste se gelovi za gume uz odgovarajuće aplikatore

 

 

Ovo što sam napisao se vjerojatno čini kao jako dugotrajan proces, ali nije. Treba samo slijediti korake, svaki korak je logičan. Kad jednom operete auto na ovaj način, sigurno se nećete vratiti na staru tehniku pranja.

 

Bitno izbjegavati automatske auto praonice, te pranje auta po servisima. Ja uvijek naglasim da auto ne peru.

 

 

©mislavto

IBK AUTOREINIGUNG

Ivan Golen & Tyson

Karmelitergasse 21

A-6020 Innsbruck

+43 670 402 34 86

+43 664 257 2 153

 

Öffnungszeiten:

Mo-Fr: 08:00–18:00

Sa-So: 09:00 - 17:00

ZAHLUNGSMÖGLICHKEITEN

View My Stats