Savjeti Dr Zriki-a: Poliranje dubokih ogrebotina

 

   Granje stabala/žbunja, nepažnja na parkingu ili vandalizam su često uzrok dubokih ogrebotina na karoseriji automobila, koji ne samo da kvare izgled automobila nego čak i smanjuju vrijednost auta.

   Pošto ne želimo a i nismo u  mogućnost da lakiramo vozilo onda  nam samo preostaje da duboku ogrebotinu odstranimo poliranjem. Ali  ovo zavisi od nekoliko faktora, prije svega koliko je duboka ogrebotina moželi se odstraniti poliranjem ili je jedini izlaz lakiranje.

 

   Najjednostavniji test za provjeru dubine ogrebotine  je provjera noktom dali zapinje ili nezapinje za ogrebotinu. Ukoliko nokat zapinje, to znači da je ogrebotina vrlo duboka i da moramo naći način za otklanjanje ogrebotine, prvo što moramo uraditi je provjeriti debljinu laka.  Za sanaciju, debljina laka mora biti u granicama „normalnog“, u praksi postoje odgovarajući mjerni instrumenti uz pomoć kojih ustanovljavamo dali je lak dovoljno debeo (debljina laka razlikuje se od proizvođača do proizvođača). Debeo sloj laka znači da imamo  priliku prije samog početka poliranja  ogrebotinu sanirati odgovarajućim vodobrusnim šmirgl papirom kako bi na kraju dobili savršeni konačni rezultat.

 

   Kako bi najbolje prikazali Poliranje dubokih ogrebotina, za ovu priliku smo izabrali auto koje je netko na parkingu izgrebao ključem. Posljedice vandalizma su vidljive na donjim slikama.

 

   

Prvi korak prilikom Poliranja dubokih ogrebotina je pravilan izbor materijala. Mi smo za ovu priliku izabrali sledeći materijal:

 

    - Menzerna SHCC300 gruba pasta za poliranje

    - Menzerna PF2200 srednja polirna pasta

    - Menzerna bijela (gruba) spužva za poliranje

    - Menzerna žuta (srednja) spužva za poliranje

    - Menzerna Solid grit blok za brušenje

    - CarShineFactory mjerač debljine laka

    - CarShineFactory univerzalna krpa od mikrofibre

    - Gyeon Prep tečnost inspekcija površine nakon poliranja

    - CarShineFactory Majestic Spray Sealant konačna zaštita

 

   

Uvijek prije brušenja laka je potrebno provjeriti debljinu laka

 

   

U našem slučaju ogrebotina je bila veoma duboka, ali nam je debljina laka omogućila brušenje, za koje smo upotrijebili Menzerna Solid Grit blokove P2000 i P3000, koji su se pokazali kao perfektan izbor, jer smo imali stabilan i konstantan priisak na površini laka.

   

P3000 grit ostavlja jedinstveni fini trag  kao posljedica toga  bolja iskorištenost i finije brušenje nakon čega tregove brušenja  s lakoćom odstranjujemo s grubom/finom polirnom  pastom.

 

 

   Prije početka brušenja oba bloka namočimo u vodu (ni ukom slučaju ne smijemo upotrjebiti za suvo brušenje)

 

 

   Prvo upotrebimo blok P2000

 

 

   I na kraju blok P3000

 

 

   Kada ste završili sa brušenjem, sledeći korak je odstranjivanje tragova brušenja poliranjem. U našem primjeru smo upotrjebili Menzerna SHCC300 na bijeloj (gruba) Menzerna spužvi za poliranje i na kraju sa Menzerna PF2200 i žutom (srednja) spužvom za poliranje za dodatni sjaj i dubinu laka. I na kraju kao šlag na tortu smo upotrjebili CarShineFactory Majestic Spray za konačni sjaj i zaštitu.

 

 

   Sanirali smo već više od 80% nastalu štetu, debljina laka na pojedinim dijelovima nam nije omogućavala „sigurano“  brušenje a kasnije poliranje.

 

 

 

   Dio koji nije mogao biti u cijelosti saniran (lijeva strana) i nesanirani dio za usporedbu (na desnoj strani).

 

 

   I dio gdje smo sanirali u potpunosti štetu.

 

IBK AUTOREINIGUNG

Ivan Golen & Tyson

Karmelitergasse 21

A-6020 Innsbruck

+43 670 402 34 86

+43 664 257 2 153

 

Öffnungszeiten:

Mo-Fr: 08:00–18:00

Sa-So: 09:00 - 17:00

ZAHLUNGSMÖGLICHKEITEN

View My Stats