Savjeti Dr. Zriki-a: Kako pravilno oprati Auto

   Ukoliko želite da farba vašeg automobila zadrži sjaj i refleksiju veoma je bitno da se održava pravilnim pranjem i redovnom zaštitom.

 

   Predstavićemo vam najjednostavniji način pranja automobila često nazivan "Pranje sa dve kante".


 

NEOPHODNA OPREMA ZA PRANJE AUTOMOBILA:

Crijevo za vodu 
poželjno sa nastavkom za pranje

 

Dve kante
Jedna kanta sa šamponom za pranje i druga sa čistom vodom (poželjno sa grit guardom kako rukavica ne bi dodorivala dno kante).

 

Rukavica za pranje 
Spužve treba izbjegavati jer zbog strukture samog materijala zadržavaju čestice prašine na svojoj površini što uzrokuje oštećenje laka. Rukavice su osmišljene tako da nečistoće uvlače u teksturu i dalje od laka. Rukavica može biti mikrofiber ili lamb wool(jagnjeća vuna). Dobra je praksa koristiti jednu rukavicu za dio iznad lajsni a drugu za dio ispod lajsni i branike kako bi se dodatno smanjila mogućnost oštećenja laka usled zaprljanosti rukavice.

 

Šampon za pranje automobila 
Nikada ne koristiti kućne preparate poput sredstva za pranje suđa jer su previše agresivna i uklanjaju zaštitu/vosak sa laka.

 

Kvalitetan peškir za sušenje
Jelenska koža dijeli problem sa spužvom, zbog svoje strukture zadržava čestice na površini pa time oštećuje farbu pri sušenju, koristiti isključivo namjenski dizajnirane peškire za sušenje automobila.

 

Po želji gel za gume
Koristite gel a ne tečno sredstvo kako bi izbjegli prskanje sredstva sa guma na farbu u vožnji.

NEOPHODNA OPREMA ZA PRANJE TOČKOVA:

   Ništa od opreme za pranje točkova ne treba nikada koristiti za pranje laka samog automobila!

 

1. Ph neutralno sredstvo za čišćenje točkova

 

2. Šampon za pranje točkova

 

3. Kofa

 

4. Rukavica za pranje

 

5. Četka za pranje točkova 

 

Specijalizovana četka koja omogućava čišćenje teško pristupačnih delova točka.

POSTUPAK PRANJA AUTOMOBILA

1. Automobil parkirajte u hlad, pranje na suncu se nikako ne   preporučuje zbog formiranja fleka od vode           izazvanih brzim sušenjem iste na laku.  Uvek dajte   malo vremena laku da se ohladi ukoliko je prethodno bio     izložen suncu.

2. Pripremite opremu za pranje i ne zaboravite da je isperete čistom vodom pre upotrebe iako je detaljno           oprana posle prethodnog pranja.                                                                                                                
    *Pranje uvek počnite od pranja točkova

3. Pranje točkova (jedan po jedan točak)

 

 

    a. Točak isperite temeljno vodom (U ovom koraku izbegavajte kvašenje samog automobila kako se ne bi                 formirale fleke od vode pri sušenju. Isperite i unutrašnjost blatobrana.)

    b. Krenite sa čišćenjem četkom za točkove odozgo na dole, očistite unutrašnjost felne i unutrašnje delove               krakova felne, očistite i čeljusti kočnica

    c. Rukavicom detaljno operite prednji deo felne

    d. Isperite točak vodom i ponovite postupak sa sledećim točkom

 

 

 

4. Isperite temeljno ceo automobil vodom od krova na dole

5. Počnite pranje koristeći rukavicu i dve kofe, perite panel po panel  automobila rukavicom i šamponom i       isti deo ispirajte kada završite, počnite od krova

 

 

    a. Okvasite ponovo panel koji perete

    b. Prvo rukavicu potopite u kofu koja sadrži šampon, lakim pritiskom operite panel a zatim rukavicu isperite             temeljno u kofi sa čistom vodom

    c. Isperite panel vodom i produžite na sledeći

    d. Dobro je imati drugu rukavicu za pranje delova koji su najizloženiji prljanju ( Delovi ispod lajsni i branici )

 

   

6. Isperite automobil vodom počev od krova, dobar trik je da posle detaljnog ispiranja  ukonite nastavak za     creva i pustite mlaz da slobodnim padom pada na automobil, ovakav mlaz ukoni dosta vode čime je sušenje       znatno olakšano

 

 

    a. Iskoristite ispiranje kao test zaštite na laku, ukoliko voda formira kuglice i brzo odlazi sa laka zaštita je               prisutna i vrši svoju funkciju, ukoliko se to ne dešava vreme je za nanošenje nove zaštite na lak

 

 

7. Osušite automobil koristeći peškir za sušenje. Kao i do sada počnite od krova, za sušenje nije potreban       pritisak, peškir pomerajte polako kako bi imao vremena da upije vodu.

 

 

    a. Poželjno je peškir naprskati Quick Detailerom ili sličnim proizvodom, dodavanje lubrikanta na peškir znatno         umanjuje šanse za oštećenje laka, ovi preparati takodje uklanjaju fleke od sušenja vode a mnogi sadrže i

        procenat  voska koji dodatno štiti vaš automobil.

    b. Tamne automobile je često potrebno posle sušenja prebrisati čistom mikrofiber krpom i detailerom kako bi           se potpuno uklonile nezaobilazne fleke od vode.

    c. Pošto završite sa inicijalnim sušenjem, provozajte automobil par metara napred nazad nekoliko puta kako           bi voda koja se zadržala u njemu izašla napolje, na ovaj način ćete sprečiti naknadno curenje po suvom               automobilu, obrišite ostatak vode i proces sušenja je gotov.

 

 

8. Po želji možete na gume naneti praparat za gume u gelu, uvek posle nanošenja sačekajte par minuta da       gume upiju preparat i višak uklonite krpo

 

 

                      Uživajte u svom savršeno čistom automobilu.

IBK AUTOREINIGUNG

Ivan Golen & Tyson

Karmelitergasse 21

A-6020 Innsbruck

+43 670 402 3 486

 

 

Öffnungszeiten:

Mo-Fr: 08:00–18:00

Sa-So: 09:00 - 17:00

ZAHLUNGSMÖGLICHKEITEN

View My Stats