Mala pomoć pri izboru felni.

   Točak je jedan od najznačajnijih otkrića čoveka, mrtvu trku vodi sa pivom i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Smatra se da je izumljen u 5. milenujumu p.n.e. Iako se koristio veoma dugo, tek krajem 19. veka se uočio njegov pun potencijal.

 

   Felna ili felga je reč koja se odomaćila na našim prostorima a došla je iz zemlje "das auta". Označava izričito točak automobila. Za početak ćemo se posvetiti tehničkim sprecifikacijama felni. Svaka felna ima dimenzije i oznake pomoću kojih možemo odrediti na koji model automobila se može montirati. 

 

   Osnovne dimenzije felne su njen prečnik i širina, npr.  15x7,  14x6  17x8. 

 

   Prva cifra označava prečnik felne i izražena je u inčima (1 inč = 2,54cm). Druga cifra označava širinu, takođe u inčima, međutim felna "širine" 7 inča je ustvari šira od 7". Pored oznake dimenzije stoji i slovo, najčešće J (15x7J). Ovo slovo označava oblik falca felne na koji naleže guma. Dakle felna oznake 15x7 je široka 7 inča plus širina 2 falca. Pored J, postoje i K, JJ itd. Pošto je kod putničkih felni najčešća oznaka J ("jot"), ovaj se izraz na našim prostorima ustalio za jedinicu širine felne. 

   Raspon rupa je veoma bitan pri odabiru felne za konkretan auto. Oznaka sadrži 2 cifre; prva je broj rupa a druga označava rastojanje - prečnik zamišljenog kruga koji prolazi kroz centare svih rupa.  4x100, 5x100, 5x112 itd.

 

   Centralni otvor je prečnik centralne rupe felne kojom ona naleže na glavčinu. Kao i kod raspona rupa, ova dimenzija se apsolutno mora podudarati sa dimenzijama na vašem automobilu iz sigurnosnih razloga.

   Offset ili ET je broj koji označava koliko je središte felne udaljeno od mesta kojim felna naleže na glavčinu. Može biti pozitivan i negativan. Većina felni ima pozitivan offset. Prosto rečeno ova cifra označava koliko je felna "izbačena". Što je cifra veća-felna je uvučenija u karoseriju; što je cifra manja ili u minusu, felna je izbačenija. Ovo pravilo funkcioniše samo kada se uporedjuju felne iste širine.

 

   Felne mogu biti jednodelne i višedelne. Zašto uopšte višedelna? Glavna prednost višedelne felne je mogućnost njenog rasklapanja i menjanja delova. Ovo se može raditi u cilju promene širine felne, ili u slučaju njenog oštećenja - možete zameniti samo odredjeni deo. Tu je naravno i pozadinski prestižni elemenat da posedujete nešto što je nesvakidašnje, unikatno; nešto čime se možete pohvaliti svojoj devojci i dobiti kao povratnu informaciju posve "zaintrigiran" pogled na dole u stranu uz blagi izdisaj. Kad bolje razmislim, bolje to nemojte raditi.

Kako izabrati pravu felnu?

   Ovo deluje kao stereotipno retoričko pitanje iz ženskih časopisa ispod koga bi trebalo da se krije tekst koji će vam odgonetnuti sve tajne ovozemaljske mudrosti... Srećom, moja tematika je nešto jednostavnija, pa možda i uspem. Elem, ukoliko nećete da rizikujete sa izborom felni,  najbolje je da uskladite generacije. Imate auto star 30 godina? Izaberite felnu iz zlatnog doba ex-yu roka. Ako niste sasvim sigurni, natpis na felni "Made in Western Germany" je valjan pokazatelj.

 

   Ovo naravno ne znači da se stariji dizajn ne može nužno uklopiti uz noviji auto i obrnuto, šta više, u poslednje vreme je to postalo vrlo popularno. Kako spojiti rokenrol i dabstep? E, to je ono što zaskače kokošku, a nije petao. Jednostavno morate imati smisla, tu vam nema pomoći. Ili jednostavno bacite pogled na tudju ideju i odradite copy-paste.

   Ako želite da se izdvojite iz mase, trebaće vam "džordanka" u svetu patika, "plzenj" u svetu piva. Treba vam retka egzotična felna, npr. sa neke limitirane serije, "M", "RS", "GT", "AMG". Felna sa pedigreom, felna koja će ušinuti vrat auto-zaludjenika više od zadnjice gdjice Lopez. Ovakve felne su razumljivo dosta cenjene i u novčanom smislu, ali ako ste jedan od onih (poput mene) koji misle da je felna pola auta, nećete zažaliti dinara koji ste dali za njih. Na kraju krajeva, skup je ovo sport.

 

Milan Mladenović "Madison" eurodubs

IBK AUTOREINIGUNG

Ivan Golen & Tyson

Karmelitergasse 21

A-6020 Innsbruck

+43 670 402 34 86

+43 664 257 2 153

 

Öffnungszeiten:

Mo-Fr: 08:00–18:00

Sa-So: 09:00 - 17:00

ZAHLUNGSMÖGLICHKEITEN

View My Stats